Kinderen

Kinderen

De eerste keer naar de tandarts

Gregor en Malou intake

 

 

 

Voor kinderen is het belangrijk om al vanaf jonge leeftijd de tandarts te bezoeken. De eerste keer zal een kind spelenderwijs vertrouwd gemaakt worden met de tandarts, de tandartsstoel en alles wat gebruikt worden tijdens gebitscontroles. Op deze manier kunnen uitgebreide gebitscontroles en behandelingen, als het écht nodig is, zonder problemen uitgevoerd worden.

Kinderen krijgen van ons vanaf 2 jaar een oproep voor een periodieke controle. Geef zelf het goede voorbeeld en kom ook minimaal 2x per jaar langs voor een gebitscontrole. Wanneer kinderen zien dat papa, mama of broers en zussen met regelmaat in die gekke stoel gaan liggen, worden ze vanzelf nieuwsgierig en willen dat vaak zelf ook graag uitproberen. Op deze manier leren kinderen dat een tandartsbezoek er gewoon bij hoort.

 

Soms kom je een keer tussendoor!

Wanneer het tandenpoetsen maar niet wil lukken, als u het idee heeft dat uw kind pijn heeft in zijn/haar mond of wanneer u vragen heeft, maakt u dan gerust een afspraak! Óók wanneer uw kind jonger is dan 2 jaar. De tandarts zal controleren of alles goed gaat met het gebit van uw kind en kan u bijvoorbeeld ook handige tips geven over tandenpoetsen. Wat ons betreft is dat nooit te vroeg!

Gregor en tandarts Malou
Gregor en tandarts Malou

 

 

 

 

 

 

De tandarts is leuk!

De tandarts wordt soms als behoorlijk vervelend ervaren. Vaak komt dit door vervelende ervaringen uit het verleden, of door de ‘horrorverhalen’ die iedereen wel eens gehoord heeft (op feestjes/borrels/: de zogenaamde stoere verhalen....).

Voor kinderen hoeft de tandarts helemaal niet iets moeilijks of vervelends te zijn, integendeel! Wij willen graag dat kinderen met plezier naar de tandarts gaan. En ja, dat kan echt! Probeer een tandartsbezoek daarom altijd als iets ‘gewoons’ te zien, net als een bezoekje aan de kapper. Op deze manier krijgen kinderen de kans om zelf een mening te vormen en zult u zien dat kinderen de tandarts vaak helemaal niet vervelend vinden.

Laat het liever niet aan uw kind merken als u zelf geen fan bent van de tandarts. Dit is vaak lastiger dan u denkt! Vertel niet over een voor u vervelend bezoek aan de tandarts wanneer uw kind aanwezig is. Soms is het verstandig om uw kind niet mee te nemen tijdens uw eigen afspraken. Wanneer u zelf nerveus bent voor het eerste tandartsbezoek van uw kind, kunt u eventueel iemand anders als begeleiding met uw kind mee te laten gaan.

U kunt uiteraard altijd vooraf bespreken met uw tandarts hoe u uw kind het beste voor kunt bereiden op het eerste bezoek.

 

Extra aandacht

Tandarts Malou Schoenmakers is onder andere gespecialiseerd in het behandelen van, soms zeer angstige, kinderen. Het kan altijd gebeuren dat een kind tóch een vervelende ervaring heeft meegemaakt bij een tandarts of dokter, gewoon wat moeite heeft met vreemde mensen of nieuwe, onbekende situaties. Uw kind heeft misschien extra tijd en aandacht nodig om vertrouwd te raken met de tandarts en alles wat daar bij hoort.

Als u denkt dat uw kind wat extra aandacht nodig heeft of wanneer behandelingen nodig zijn, kunt u afspraken inplannen bij Malou. Zij zal met extra uitleg, veel geduld en gezelligheid een fijne en vertrouwde sfeer creëren en ervoor zorgen dat uw kind zonder moeite naar de tandarts kan gaan.

 

Behandelen Gregor

 

 

 

 

Enkele tips voor een goede voorbereiding op het (eerste) tandartsbezoek:

  • Leg vooraf niet te veel uit maar laat dit over aan de tandarts. Hooguit kunt u zeggen dat de tandarts alle tanden en kiezen gaat controleren, of misschien ook tellen, dat gebeurt ook regelmatig bij uzelf (alleen dat tellen niet ;-) .
  • Blijf tijdens het bezoek op de achtergrond en zorg ervoor dat uw kind niet door u wordt afgeleid. Doordat uw kind zich focust op wat de tandarts te vertellen heeft zal het sneller vertrouwen krijgen.
  • Wees positief over de tandarts. Vermijd opmerkingen als: ‘Je hoeft niet bang te zijn’, ‘Het doet geen pijn’ of ‘Komt wel goed hoor’. Kinderen krijgen hierdoor onbewust een negatieve associatie met de tandarts en zullen onnodig nerveus of bang worden. Gebruik liever opmerkingen als ‘Veel plezier!’ en ‘Leuk hè!’.
  • Zeg nooit: ‘De tandarts zal niets doen’ of ‘Er gaat niets gebeuren’! In dat geval kunnen wij ook daadwerkelijk niets doen, want zouden we dat wèl doen, dan is het voor ons niet mogelijk om een goede vertrouwensband met uw kind op te bouwen.
  • Dit geldt ook voor: ‘Het is bijna klaar!’. De tandarts zal altijd zelf vertellen wat er precies gaat gebeuren en hoe lang dat nog duurt. Zo weet uw kind precies waar het aan toe is.
  • Vertel niets over een eventuele beloning voor na afloop van het tandartsbezoek. Wanneer een kind weet dat ergens een beloning te halen valt, zal het kunnen denken dat er een moeilijke prestatie aan vooraf zal gaan en kan daardoor nerveus of bang worden. Na afloop van het bezoek zal de tandarts uw kind uiteraard altijd belonen met een klein cadeautje, maar laat dit een verrassing zijn.

 

Vergoedingen

Wist u dat tandheelkundige hulp voor jeugd tot en met 17 jaar wordt vergoed uit de basisverzekering? Alleen voor uitgebreide tandheelkunde (zoals kronen of implantaten) moet vooraf eerst een machtiging aangevraagd worden. De tandarts zal dit altijd vooraf met u bespreken.
Orthodontie wordt niet altijd volledig vergoed, hiervoor heeft u vaak een aanvullende verzekering nodig. Zie hiervoor het kopje ‘orthodontie’.

Heeft u nog vragen of wilt u graag meer informatie? Neemt u gerust contact met ons op!